Az OCFE gyógytorna támogatása a CF Központok számára a Roche cég pályázata által

Tisztelt CF Központ Vezetők!                                                                     2002 .12.06.

 

Mint tudjátok a Roche cég az OCFE pályázatára gáláns gesztussal 1,500.000 Ft-ot ajánlott fel a cf-es gyermekek gyógytornájára. Bár eredendően ez a pénz 3 központot célzott meg, igazságérzetünk úgy diktálja – s ezt a céggel is megbeszéltük – hogy több központ részesülhessen ebből a támogatásból. Így a bejelentett beteglétszám és a központok jelentkezése alapján az alábbi elosztást javasoljuk.Mindenekelőtt szeretném arra felhívni a figyelmet, hogy a gyógytorna foglalkozások alatt ne az azonos gyermekek rendszeres „tornáztatását” értsék a gyógytornászok (elnézést azoktól akiknek ez evidens!), hanem a betegek alapos megtanítását az inhalációs és légúti váladékürítési manőverekre. Ezeket, tapasztalataink szerint 2-3 alkalommal el tudják sajátítani maguk a gyermekek, de célszerű lenne, ha a szülők is jelen lennének és értenék, hogy otthon mit követeljenek a gyermekektől. Ezzel jobban tudatosul bennük a rendszeres otthoni kezelés szükségessége és nem csak a gyógytornásszal való együttlét alatt alkalmaznák a tanultakat.

Természetesen a tanultak ellenőrzésére, a gyakorlatok kiegészítésére ill. újak megtanítására rendszeres időközönként visszahívhatók sőt visszahívandók is a betegek.

Tekintettel arra, hogy a földrajzi távolságok miatt amúgy sem tud nyilván minden gyermek gyakran eljutni a gyógytornászhoz, így a szabott keretek között megállapított óraszám remélem elegendő lesz minden központ számára.

A Roche cég felé az Egyesület pontos elszámolással tartozik, ezért külön felhívnám a figyelmet arra, hogy gyógytornászainktól pontos óraszámot és a gyermekek neveit tartalmazó ellenőrző lapot kérjünk! – melyeket a számlához kérünk csatolni. Ezzel nem csak a Roche irányában, de a központok számára is áttekinthető és kétségeket nem generáló regisztrációt tudunk biztosítani.  Egyelőre úgy néz ki, hogy az Egyesület fizetni csak számla ellenében tud, ezért ha a gyógytornásznak nincs magán vállalkozása, az Egyesület könyvelőjével kell megbeszélni, hogy ez hogyan hidalható át.

Az óraszám javasolt elosztása következő, ( a bejelentett gyermek létszám alapján, 2000 évi adatok):

Budapest: ( 156 beteg, Heim P., Svábhegy, OKTPI, Klinika )

250 óra,     250 x 2.500 Ft  = 625.000 Ft

Miskolc:   ( 49  beteg )             120 óra      120 x 2.500 Ft =  300.000 Ft

Szeged:     (28 beteg )                 70 óra        70 x 2.500 Ft  = 175.000 Ft

Nyíregyháza  ( nem érk.adat)    100 óra      100 x 2.500 Ft = 250.000 Ft

Győr    (16 beteg )                        60 óra         60 x 2.500 Ft  =  150.000 Ft

Néhány hónap alatt bizonyosan elválik, hogy megfelelően történt-e az elosztási javaslat, pro és kontra korrekcióra a tapasztalat alapján kerülhet sor.

Üdvözlettel:

dr Holics Klára

az OCFE elnöke

Tags

top