Miért van szükség PEP maszk használatára?!

DR. BORKA PÉTER – GYÓGYTORNÁSZ-FIZIOTERAPEUTA

Bár a cisztás fibrózisos (CF) betegek kezelésében hangsúlyozzuk, hogy minél több fizioterápiás eszközt és technikát használjanak, ismerjenek, tanuljanak meg alkalmazni, mégis, ha ezek közül egyet ki kellene emelni, akkor az a PEP RmT maszk lenne. Alkalmazásának ideje is önmagáért beszél: negyedik évtizede használják CF-es és más hasonló tünetekkel bíró légúti betegek eredményesen. Hatékonysága párhuzamosan 3 területen is jelentkezik:

1. A felszaporodott légúti nyák eltávolítása.

Forrás: dispomedic.hu

Forrás: dispomedic.hu

2. A csapdába ejtett levegő (trapped air) kiszabadítása.
3. Légzőizom edzése.

Az eszköz használatának legismertebb, legáltalánosabban elterjedt  területe az expectoratio. Két egyirányúsított szeleppel működik, így külön állíthatunk rajta belégzési és kilégzés ellenállást. Az pozitív kilégzési nyomás nyitva tartja az amúgy kollabálódó, összezáródó légutakat, kiszabadítva onnan a váladékot. Ugyanezen hatásmechanizmus alapján segít megszabadulni az obstrukció mögött bentrekedt, felesleges levegőtől. Ez az obstruktív betegekre jellemző hiperinfláció egyik jellemzője, a légzés mechanika eltolódásának oka és következménye is és a romló mucociliaris clearance egyik összetevője.

Mindezeken túl a PEP maszk hatékony légzőizom erősítő eszköz.

A be és kilégzéssel szemben behelyezett szelepek ugyanolyan ellenállást jelentenek a légzőizomzat számára, mint egy kézben tartott súly a kar izomzatának. Az ellenállással szemben működő harántcsíkolt izom, az ellenállás mértékétől függően állóképességének, erejének fokozásával adaptálódik az edzés inger hatására. A légzőizomzat erejének és állóképességének pedig döntő jelentősége van a betegség progressziója szempontjából.

top