Miért élnek átlag 10 évvel tovább a kanadai CF-esek, mint az USA-ban élő társaik

Egy tanulmány rámutatott arra, hogy a Kanadai CF-esek körülbelül 10 évvel tovább élnek, mint amerikai társaik

Egy CNN riport szerint az átlagos várható élettartama, annak aki CF-el él, Kanadában 50.9 év, összehasonlíva az amerikaival, ami mindössze 40,6 év. Habár a várható élettartam mindkét országban emelkedett az elmúlt évek során, főleg a kanadai CF-es férfiak körében lett magasabb a várhaó élettartam  az amerikai CF-esekhez és a kanadai CF-es nőkhöz viszonyítva.

A kutatók, azt mondják lefőképp az alábbi három okra vezehető vissza ez a nagy különbség a két ország között: a biztosítási rendszer, a tüdő átültetések száma és a tápláltság.

A kanadai CF-eseknek nincs szüksége külön biztosításra, hogy megkapják a szükséges kezeléseket, így nem meglepő, hogy az amerikai CF-esek közt is jóval tovább élnek azok, akiknek jó biztosítása van, mint azok akiknek nincs.

A kanadai egeszségügyi rendszer abban is máshogy működik, hogy megállapítsa kinek van szüksége tüdő transzplantációra, ezáltal sokkal több CF-es beteg jut el kanadában a tüdő transzplantációig, mint Amerikában.

És végül, a kanadai orvosok elsőkét ajánlották a CF betegeknek, még a ’70-es években, hogy egyenek magas zsírtartalmú ételeket, ez a gyakorlat ezután lett világszerte bevett szokás, de amerikában is csak a a ’80-as években vették át ezt a gyakorlatot.

Az eredeti cikk megjelent 2017.03.24-én a cyticfibrosisnewstoday.com-on:

https://cysticfibrosisnewstoday.com/2017/03/24/canadians-with-cystic-fibrosis-live-10-years-longer-than-americans/

Fordítás: Héczei Mónika

top