A zsírban oldódó vitaminok segíthetnek a CF betegeknek leküzdeni az antibiotikum-rezisztens bakteriális fertőzéseket

Az észak- írországi belfasti Queen’s Egyetem kutatói nem csak arra jöttek rá, hogy az antibiotikumok miért kevésbé hatásosak a CF-es betegek kezelésekor, de találták is rá egy lehetséges megoldást: zsírban oldódó vitaminok.

A tüdőfertőzések, többnyire baktériumok által okozottak, komoly problémát jelentenek a CF-es emberek számára és gyakorta antibiotikum inhalálással kezelik. Idő múltán ezek a baktériumok ellenállóvá válnak az antibiotikumokra, egyre inkább megnehezítve így a fertőzések kezelését.

Az egyetem Wellcome- Wolfson Institute for Experimental Medicine intézetének professzora, Miguel Valvano vezetésével a tudósok felfedezték, miért nem válaszol az antibiotikumra a CF betegeknek komoly tüdőfertőzést okozó, nagyon ellenálló baktériumtörzs, a Burkholderia cenocepacia.

Tanulmányuk, „ A bakteriális lipocalinok által (fordító megjegyzése: lipocalin=speciális fehérje család) elfogott antibiotikum felfedi a belső antibiotikum-ellenállás extracelluláris (fordító megjegyzése: sejten kívüli) működését”, mBio újságban jelent meg.

A csapat által bemutatott eljárásnál, a felírt zsírban oldódó vitaminok megnövelhetik a CF-es páciensek fertőzéseinek kezelésére általánosan használt antibiotikumos terápiák hatását.

A tudósok felfedezték, hogy a lipocalinok- a Burkholderia cenocepacia baktérium által arra termelt fehérjék, hogy elkapják és eltüntessék az antibiotikumokat- erőteljesebben kötődnek a zsírban-oldódó vitaminokhoz, mint az antibiotikumokhoz. Ez azt jelenti, hogy a vitaminok, mint az E-vitamin azáltal segítheti az antibiotikumos kezelést, hogy „felszabadítja” a lipocalinok által lekötött antibiotikumokat és elvezeti őket a célzott baktériumhoz, hogy legyőzzék a fertőzést.

„Az antibiotikum- rezisztencia egy globális jelenség, mely megakadályozza a betegségek hatékony kezelését” mondta Valvano a Queen’s Egyetem megjelenő hírében. „ A mi kutatásunk megmutatja, hogy a baktériumok nem csak ellenállnak az antibiotikumok tevékenységének, ha már egyszer internalizálták azokat, de képesek elkapni az antibiotikumokat, mielőtt azok elérnék és behatolnának a bakteriális sejtekbe.”

Hozzátette: „A zsírban oldódó vitaminok képesek „felszívni” a lipocalinokat, mielőtt azoknak lehetősége lenne megkötni az antibiotikumokat, megnövelve annak a valószínűségét, hogy az antibiotikumok elérjék a baktériumokat.”

Burkholderia cenocepacia baktérium arról ismert, hogy nagyon antibiotikum-rezisztens és komoly tüdőfertőzéseket okoz CF pácienseknél.

„Ez egy izgalmas és jelentős, életeket megváltoztató feltalálás, különösen releváns azon cisztás fibrózisos pácienseknél, akik krónikusan multi-rezisztens baktériumok által fertőzöttek.”- mondta Valvano. „Ezzel a tudással felvértezve, erőinket arra összpontosíthatjuk, hogy ezeknél a betegeknél az egyre hatékonyabb fertőzéskezelésekre alternatív megoldásokat keressünk. Jelenleg új utakat fedezünk fel, hogy átformáljuk az antibiotikumokat a releváns vitaminokkal együtt juttatva belőle a cisztás fibrózisos pácienseknek, és értékelve azok hatásosságát, hogy ezek a betegek is részesülhessenek az eredményekből.”

Az eredeti cikk 2017.március 31-én jelent meg  Carolina Henriques írása a www. cysticfibrosisnewstoday.com-on

Fordította: Berényi- Tóth Andrea

Tags

top