Látogatás Erlangenben

A CF hónap keretében Erlangenben jártam és érdeklődve az ottani cf ellátás után, egy külön, személyes találkozóra került sor az Egyetemi Klinika CF osztályának gyógytornászával. Elmondása szerint az osztályon kiemelt hangsúlyt kap a cf kezelésében a fizioterápia. A bent fekvők számára folyamatos a gyógytorna kezelés és továbbképzés. Visszajárniuk azonban csak kontrollokra szükséges, mert az otthoni felügyeletet, ha igénylik,  a körzetben lévő gyógytornászok látják el.

Egy nagy, színes képekkel ellátott, a betegséget minden fázisában illusztrált könyvet szerkesztettek – a betegséget lépésről lépésre magyarázó képekkel – amit a betegek bent fekvésükkor lapozhatnak.

nemet-kep

Hogy minél elviselhetőbbé tegyék a mindennapi kezeléseket, ahhoz egy, az „uno” kártyajátéknak megfelelő játékot nyomtattak ki. A kártya lapokon, melyekkel szabályos játékot lehet folytatni, a fizioterápia legfontosabb mozzanatai jelennek meg, nagyon kedves rajzok formájában.

kartya-lapok

Igyekeznek ők is megtenni mindent, amivel egy kicsit is javíthatják a betegek mindennapi megterhelő életét.

A nagyobbak számára színes kiadványokat szerkesztettek, melyben részletesebben és érthetően elmagyarázzák a köpetben általában vagy rendkívüli módon megjelenő kórokozók mibenlétét, azzal a céllal, hogy egyrészt, milyen módon lehet védekezni a megjelenésük ellen, másrészt, hogy milyen gyógyszeres kezelést szükséges bevezetni, ha már a fertőzés bekövetkezett.

Mindig felhívják a figyelmet a higiénés rendszabályok betartására, melyet soha nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A látott és hallott ötleteket a jövőben mi is megkíséreljük megvalósítani gondozottaink számára. Ezért is hívjuk fel a figyelmet mindig a külföldi társszervezetekkel való aktívabb kapcsolattartásra, hogy tanuljunk minél többet egymástól.

 

Dr Holics Klára

Tags

top