Kórokozó baktériumok (sorozat) – Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus

Megjelenési formája.

A staphylococcus aureus a gömb-formájú baktériumok családjába tartozik. Gyakran szőlőfürt szerű csomókban helyezkednek el. Nagyságuk: mintegy 1 microméter az átmérőjük. Összehasonlításképpen: egy emberi hajszál kb. 100 microméter vastagságú.

img-c51f4134ff449c25f687efd888468e3b-v

A fertőzés útja.

Hol lelhető fel a staphylococcus?

A betegséget okozó staphylococcus természetes élettere maga az ember és annak közvetlen környezete. Széles körben elterjedt. Nagyon sok egészséges ember (15% – 40%-ig) orr- és garatterében kimutatható, őket nevezzük „hordozóknak”.

Ezekből az emberekből kerülhet a baktérium a környezetbe. Aránylag hosszan életben tud maradni a porban, a levegőben, a textiliákon és száraz felületeken. A fertőzés leggyakrabban a saját testből ered – az orr-garat üreg a legfontosabb rezervoár.

Milyen gyakori a staphylococcus előfordulása cf-ben?

Épp úgy, mint az egészségesekben, a cisztás fibrózisban is igen gyakran jelenik meg. Csecsemők és kisgyermekeknél ez a leggyakoribb kórokozó, amit a garat- és orrváladékban ki lehet mutatni. De a cf-esek bármely életkorában az előfordulás 40-60%-ra tehető.

Milyen elváltozásokat okoz a staphylococcus?

A legtöbb emberben, az orr-és garatüregben megbúvó staphylococcus semmilyen tünetet nem okoz. Csak akkor, ha valami miatt erőre kap és terjedni kezd. Így pl. a bőrön gennyes fertőzést tud okozni az u.n. pattanások, vagy furunculus formájában. Súlyosabb, néha csaknem életveszélyes gyulladás okozója is  lehet :  tüdőgyulladás, vérmérgezés vagy szívbelhártya gyulladás formájában.

Cisztás fibrózisban a tüdő fertőződése áll előtérben. A staphylococcus ilyen jellegű támadásának jele lehet a köhögés erősödése, a légzésfunkció romlása, lázas állapotok ismétlődése.

Diagnózis

Hogy mutatható ki?

A rendszeres ambuláns ellenőrzéseknél fontos a torokváladék, vagy a köpet vizsgálata. Laboratóriumban határozzák meg a kórokozó fajtáját és itt történik a megfelelő antibiotikum kiválasztása is a kórokozó érzékenysége alapján (rezisztencia vizsgálat).

img-ce208afa1ac47813e384837ff7db1a91-v

Tenyésztés petri csészében, diagnózis: staphylococcus aureus

img-a97830cca359e98376d5ca519761bfb4-v

 

Antibiotikum rezisztencia vizsgálat: a hatásos antibiotikum körül u.n. gátlásos zóna alakul ki, a hatástalanok körül a baktériumok szaporodni képesek.

Kezelés

Milyen antibiotikumok jönnek szóba?

A staphylococcus jól kezelhető antibiotikumokkal. Mindazok az antibiotikumok, melyeket a pseudomonas ellen használ a beteg szájon át, vagy inhalálva, a staphylococcusra is hatásos.

Néhány antibiotikum sok különböző baktériumra hatásos, ezeket nevezzük  szélesspektrumú antibiotikumoknak, mások speciálisan egy kórokozóra hatnak különösebben. Ebbe a csoportba tartozik a Flucloxacillin, amelyik  különösen jól hat a staphylococcusra. De a szélesspektrumúak, mint pl. a cephalosporinok, vagy a Cotrimoxazol (a Sumetrolim hasonló) is hatásosak.

Mikor kell a staphylococcust kezelni a cf-ben?

Ebben a kérdésben meglehetősen megoszlanak a vélemények.

  • Rövidtávú kezelés.

Van aki már az első tenyésztésből kimutatott staphylococcus esetén megkezdi a kezelést, anélkül, hogy bármiféle tünete lenne a cf-es paciensnek. Ez általában 3 hétig tartó kezelést jelent.

Mások csak akkor ajánlják a kezelést, amikor megfázás tünetei, vagy a légutak gyulladásos jelei jelentkeznek, megszaporodott légúti váladékkal. Vagy olyan esetben, amikor egy lázas állapot már tovább tart, mint két nap. Az ilyenkor bevezetett kezeléssel meg lehet akadályozni, hogy a meglévő staphylococcus egy más eredetű fertőzés esetén el tudjon szaporodni.

  • Hosszú távú kezelés.

Sok féleképpen alkalmazzák a különböző ambulanciák az antibiotikus kezelést a staphylococcus ellen cf-ben. Van akik hónapokon át ajánlják alkalmazását, mások az első két évben folyamatosan, azzal a céllal, hogy ezzel megelőzzék a korai tüdő károsodást. Ennek előnyeit és hátrányait ajánlatos a kezelő orvossal megbeszélni.

Valóban vannak cf-esek, akik a tartós szedés mellett stabilabb egészségi állapotban vannak, jobb étvággyal és erőnléttel.

Mi segíthet még a staphylococcus ellen?

A tüdő alapos tisztítása sokat segíthet a baktérium számának csökkentésében. Az inhalációval való váladék oldás, a fiziotherápia és a sport nagyon fontos és hatásos mód. A megfelelő és helyes táplálkozás, az elegendő mennyiségű enzim szedése mellett indirekt módon sokat segíthet a fertőzések kivédésében ill. azok leküzdésében.

Védelem a fertőzéstől.

Hogy lehet kivédeni a fertőzést?

Tekintettel arra, hogy a staphylococcus a környezetünkben ilyen széles körben elterjedt, nincs speciális lehetőség védekezni ellene. Egy kivétel van, az MRSA fertőzés (meticillin rezisztens staphylococcus) ahol nagyon körültekintő higiénés szabályokat kell betartani a cf-es paciensnek. (Erről részletesebben az MRSA-ról szóló fejezetben)

Van-e oltás a staphylococcus ellen?

Sajnos mind a mai napig nincs megfelelő oltás, de a kutatók azon vannak, hogy kifejlesszenek egy megfelelő oltóanyagot. Már folynak klinikai kísérletek.

Veszélyeztetettek-e az egészségesek a staphylococcustól?

A bevezetőben már említettük, hogy az egészséges emberek is hordozzák igen gyakran minden tünet nélkül. Így a cf-es betegek sem jelentenek veszélyt a környezetükre, családjukra, barátaikra.

A sorozat többi része ITT érhető el.

Tags

top