Kórokozó baktériumok (sorozat) – Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas aeruginosa

A pseudomonas tulajdonságai.

A pseudomonas egy pálcika formájú, mozgásra képes baktérium. Hossza mintegy 5 micron. Összehasonlításul, mint azt a staphylococcusnál már említettük: egy hajszál vastagsága 100 mikron.

img-9e12e53bbe28f44ebf752f98720d6af8-v

Cisztás fibrózis esetében egy különleges formáció kialakulása is megfigyelhető: a pseudomonas egy különleges nyálka réteget képes kialakítani. Mikrokolóniákat hoz létre, melyeket ez az u.n biofilm réteg veszi körül, ezzel éri el azt, hogy a baktériumok a biofilm réteg alatt elérhetetlenné válnak a szervezet baktérium elleni harca és  az antibiotikumok számára is. Igy tud megmaradni a fertőzöttség akár évtizedekig is.

img-afd3ae5a22f9c814e6378140cbf27331-v

Biofilm képződés

A fertőzés útja

Hol fordul elő a pseudomonas?

A pseudomonas megtalálható bárhol a környezetünkben, különösen a nedves közegben és a földön.Gyakran elhalt szerves anyagokban, növényeken. Tekintettel arra, hogy a baktérium ilyen széles körben megtalálható, a vele való

találkozás szinte elkerülhetetlen.

Nehezíti a helyzetet az, hogy túléli még a legrosszabb körülményeket is, száraz környezetben is, igen gyakran fordul elő a kórházakban is. Ezért nagyon fontos az orvosi gépek,  eszközök alapos fertőtlenítésére.

Azoknak  a cf pacienseknek, akik krónikusan fertőzöttek pseudomonassal, azoknak a kiköhögött köpete igen magas koncentrációban tartalmazza a baktériumot: 1 ml-ben akár több millió kórokozó is kimutatható.

Hogy kerül be a baktérium a szervezetbe?

Leggyakrabban a levegőben lévő kis cseppeken keresztül, tehát belégzés útján. De bekerülhet a pseudomonas közvetlen érintkezéssel fertőzött kéz, vagy tárgy érintésével, sőt élelemmel is. A kórokozó a az orr-garat leoltásból, vagy a köpetből mutatható ki.

img-e3d96ce623dd8038d8db9ccf4203ef11-v

Tenyésztés petri csészében

A megbetegedés

Mit tesz a szervezet a baktériummal szemben?

Neutrophil granulocyták (fehérvérsejtek) vándorolnak a megtámadt tüdő területekre, hogy megsemmisítsék a betolakodókat. Más védekezési mechanizmusok is igyekeznek ártalmatlanná tenni a kórokozókat. De sajnos a cf-es különleges állapot miatt ez nem mindig sikeres teljes mértékben. Gyulladásos anyagok szabadulnak fel ilyenkor a sejtekből, melyek tovább aktiválják a védekezési mechanizmusokat és még több  fehérvérsejt áramlik oda, hogy legyőzzék a baktériumokat.  Ezeknek a nagy tömege azon kívül, hogy növeli  a köpet mennyiséget, ezzel  még tapadósabbá téve a köpetet,  további károsító tényezővé is válik, ugyanis a kórokozóval való harcban elhaló fehérvérsejtekből számos agressziv anyag szabadul ki, melyek károsítják a légutak nyálkahártyáját, a légutak falát.

Hogyan zajlik a pseudomonas fertőzés cisztás fibrózisban?

Különböző stádiumai vannak a pseudomonas fertőzésnek. Eleinte csak a nyálkahártya felszínén tapadnak meg a kórokozók. Ilyenkor még jól kezelhető a fertőzöttség antibiotikummal. Ha azonban a bacilusok már több hónapig a légutakban vannak, elszaporodnak, kialakul a krónikus fertőzöttség. Ekkor a pseudomonas kolóniák fokozatosan egy nyálka réteget alakítanak  ki maguk  körül (mukoid forma), mely sokkal ellenállóbbá teszi őket a gyógyszerekkel szemben. Megindul egy folyamatos légúti károsodás.

Milyen elváltozásokat okoz a pseudomonas fertőzés?

Kezdetben semmilyen elváltozás nem észlelhető, csak a rutin szerűen elvégzett váladék tenyésztés mutatja ki a kórokozót. De amikor a baktérium már végleg betelepedett, akkor indul meg egy folyamatos tüdő károsodás.

 

Kezelés

Milyen antibiotikumok jönnek szóba?

Az antibiotikus kezelésnek több formája van. Lehet inhalációval bejuttatni, tablettával, vagy oldattal. Közvetlenül a véráramba fecskendezve intravénás infúzióval, amit vagy kórházi bennfekvés alatt kaphat meg a beteg, vagy otthoni ellátásban.

Különböző antibiotikumok állnak rendelkezésre. Minden kezelés előtt meghatározzák a baktérium antibiotikummal szembeni érzékenységét, kiválasztva azt amelyik a legjobban hat.

Inhalációval : Colistin, vagy Tobramycin ( Bramitob ) a leggyakoribb. Szájon keresztül a Ciprofloxacin általában az első. Intravénásan a kettő kombinációja megerősíti a hatást: Ceftazidim és Tobramycin.

Az adás időtartama függ a pseudomonas fertőzöttségi stádiumtól, de lehetőleg nem rövidebb ideig, mint 14 nap.

Milyen eredményes az antibiotikus kezelés?

Kezdeti stádiumban az esettek mintegy 80 %-ában sikerül kiirtani a pseudomonast, a tenyésztett váladékból eltűnik. Ha ilyenkor egy idő után ismét kimutatható, akkor meg kell ismételni a kezelést

A krónikussá vált fertőzöttségben már csak a baktériumok számát lehet csökkenteni. Ez abban mutatkozik meg, hogy a paciens jobban érzi magát, súlya és a légzésfunkció értéke emelkedik. A legtöbb betegnél antibiotikummal elérhető a baktérium csíraszám csökkentés és az állapot javulás.

Mi segít még a Pseudomonas ellen?

Ha a köpetben sok a pseudomonas baktérium a tüdő gyakori tisztítása csökkenti a számot. Az  inhalációval feloldott váladékot fizioterápiás manőverekkel kell eltávolítani, ebben sokat segíthet a sport is. Ez mindenképpen nagyon fontos kiegészítése az antibiotikus terápiának is, mert érvényes a mondás, hogy: „ahol nincs váladék, nincs baktérium sem”.

Fontos még a a jól tápláltság is, az alultápláltaknak kisebb a lehetősége a fertőzések legyőzésére. A kalória dús étkezés indirekt módon, de sokat segít a jó állapot megtartásában.

 

A fertőzés elleni védelem

Hogyan védekezhetünk a fertőzéssel szemben?

A pseudomonas baktériumokat teljesen elkerülni lehetetlen. Bizonyos rizikó tényezőket viszont ajánlatos figyelembe venni. Így például kerülni kell a melegvizű fürdőket, mert a meleg vízben a baktériumok jól szaporodhatnak.

Fontos az inhalátorokat az előírásoknak megfelelően tisztítani, fertőtleníteni, hogy azokban se növekedjenek a kórokozók. Bizonyított dolog az is, hogy pseudoval fertőzött cf-es beteg könnyen átadhatja a fertőzést cf-es társainak. Ezért fontos dolog külön választani a CF ambulanciákon, vagy cf-es csoportokban a fertőzött, vagy pseudomonas nélküli pacienseket. Különösen fontos szerepe van az alapos kézmosásnak és kéz fertőtlenítésnek minden körülmények  között.

Lehet-e oltani pseudomonas ellen?

Mind ez ideig nincs egy jóváhagyott oltóanyag, mely védene a pseudo ellen. Van ugyan néhány klinikai próbálkozás az utóbbi években kifejlesztett oltóanyaggal, de még kutatási stádiumban van egy hatásos és veszélytelen oltóanyag előállítása.

Veszélyeztetettek-e az egészségesek  pseudomonas fertőzésre?

Egészségesek nem veszélyeztetettek. Egészséges családtagoknak nem kell tartaniuk a cf-es gyerek vagy felnőtt pseudomonas fertőzöttségétől.

A sorozat többi része ITT érhető el

Tags

top