Kórokozó baktériumok (sorozat) – MRSA

MRSA

Az MRSA tulajdonságai

Az MRSA rövidítés azt jelenti, hogy Methicillin-rezisztens-staphylococcus-aureus. A staphylococcusnak olyan fajtája, mely a methicillin csoportba tartozó antibiotikumokkal szemben ellenálló, vagyis nem reagál az ilyen kezelésre. Meglehetősen alattomos tulajdonsága, hogy más, gyakran használt antibiotikumokra sem érzékeny. Vannak akik multirezisztens baktériumnak is nevezik. Az ok, a baktérium sajátos gén konstellációjára vezethető vissza. Alakja, a staphylococcus más formájához hasonlóan gömb alakú.

img-cf5a9f75bfc54ce2ba5f3d1d5ed56392-v

 

A fertőzés útja

Hol található a baktérium?

A baktérium természetes élettere maga az ember és közvetlen környezete. A bőrön és az orrjáratban található. Többnyire ártalmatlan a szervezetben, de néha komoly fertőzésekhez vezethet Egészséges emberekben aránylag ritkán fedezhető fel, de pl. kórházakban ma már egyáltalában nem ritka. Vizsgálatok szerint a kórházban staphylococcus fertőzés miatt  bent fekvő betegek vér vizsgálatánál 20 %-ban találtak methicillin rezisztens kórokozót.

Hogy kerül az MRSA a szervezetbe?

A baktérium emberről-emberre terjed. A legfontosabb és a leggyakoribb a kezeken keresztül. De sebek, vagy fertőzött tárgyak érintéskor is elkapható. Háziállatok, mint kutya, macska, vagy ló szintén hordozhatják a baktériumot.

 

Kóros állapot és megbetegedés

 

Milyen gyakran fordul elő cisztás fibrózisban?

Cf-ben elsősorban a légutakban mutatható ki. Gyakorisága különböző régiók és gondozó helyek között nagy különbséget mutathat. Amerikában pl. egy vizsgálat 7 %-os, Londonban 3 %-os előfordulást mutatott ki a paciensek körében.

Rizikó faktor az előrehaladott tüdő károsodás, a gyakori kórházi tartózkodás, bizonyos antibiotikumokkal való kezelés, vagy tartós vénás katéter. Felnőtt betegeknél gyakoribb, mint gyerekeknél.

Milyen betegséget okoz az MRSA?

Mint más staphylococcus gennyes gyulladásokat a bőrön (furunkulus). Néhány betegnél a légzésfunkció romlása észlelhető. Másoknál, akik  jobb állapotban lévők, semmilyen tünetet nem okoz.

 

Diagnózis

 

Hogyan mutatható ki a baktérium?

A rutin szerűen végzett orrváladék és köpet vizsgálat során mutatható ki. Laboratóriumi tenyésztést és antibiotikum érzékenységi próbát végeznek.

img-c8d465a3e85de28eed02bda1883982f6-v

 

Kezelés

Milyen szabályokat kell az MRSA-val fertőzötteknek betartani?

Miután a kórokozó emberről-emberre terjed, rendkívül fontos a higiénés szabályokat betartani. Ezért az ambulanciákon is speciális előírások vannak érvényben. Az érintett beteg, az ambulanciára való belépéskor kezét alaposan dezinficiálni kell. Igen ajánlatos a maszk viselése is. Ott ahol megoldható, külön kell választani a betegek fogadásánál az MRSA-val fertőzötteket a többi betegtől. Ugyan ez vonatkozik a kórházi bent fekvésre is. A látogatóknak is köpenyt, egyszer használatos kesztyűt és maszkot kell használnia.

Feltétlenül tájékoztatni kell a gyógytornászokat is az MRSA hordozókról. De a mindennapi kapcsolatoknál, iskolai közösségekben semmiféle különös szabályt nem kell alkalmazni.

Mikor kell kezelni az MRSA-t cf-ben?

Az esetleges antibiotikus kezelést egyénileg kell eldönteni: csak jelen van a kórokozó, vagy fertőzéses állapotról van-e szó? Okozott-e rosszabbodás az MRSA jelenléte?

Azoknál a cf-eseknél, ahol csak a rutin vizsgálat deríti ki az MRSA jelenétét, az esetek felében minden kezelés nélkül is eltűnik a baktérium. Ennek ellenére azonban sok esetben még is elkezdik a kezelést, hogy megpróbálják kiirtani a légutakból. Tüdőgyulladás esetén azonban azonnali kezelés megkezdése szükséges a megfelelő antibiotikummal.

Milyen antibiotikumok jönnek szóba?

Az MRSA-t visszaszorítása céljából 5 napon keresztül antibiotikum tartalmú orrkenőcs használata ajánlott. Ezen kívül dezinficiáló tussfürdő, szájöblítő és sampon javasolt. Ezeknek hatása gyakori leoltással ellenőrzendő.

Amennyiben fertőzéses tünetek jelennek meg az MRSA következtében, akkor megfelelő antibiotikumos kezelés válik szükségessé. Ezeket az érzékenység alapján választják ki. Vannak szájon át alkalmazhatók, mint pl. a Rifampicin, Cotrimoxazol, Linezolid és intravénásan: Vancomycin, Fosfomycin.

 

A fertőzéssel szembeni védelem

Milyen eredményes az antibiotikus kezelés?

A legtöbb esetben igen eredményes. Néhány betegnél azonban újra megjelenhet.

Hogy lehet védekezni a fertőzéssel szemben?

Alapos kézfertőtlenítés jelentős lehet a védekezésben. Közvetlenül a testet érintő tárgyak (borotva, fésű stb) kizárólagos egyéni használata, esetleges sebek sebtapasszal való lezárása védelmet jelenthet.

Van-e oltás MRSA-val szemben?

Mai napig nincs megfelelő oltóanyag, de kutatások folynak kifejlesztésére.

Veszélyeztetettek-e azok, akik MRSA-val fertőzött cf-esekkel kapcsolatba kerülnek?

Egészséges személyekre, családtagokra, barátokra, iskolatársakra egyáltalán nem jelentenek veszélyt.

Bizonyos körülmények között azonban feltétlenül veszélyt jelenthet: csecsemőkre, idős emberekre, cukorbetegekre, különösen nagy kiterjedésű nyílt sebbel élő személyre, legyengült immunitásúakra. Ilyen esetekben fontos az orvossal való konzultáció.

A sorozat többi része ITT érhető el.

Tags

top