Kórokozó baktériumok (sorozat) – Aspergillus fumigatus

Aspergillus fumigatus

 

Az aspergillus egy fonalas gomba. A fonalak végén öntözőkanna szerű képződmény látható, melyeken a gomba spórák termelődnek. A spórákkal szaporodik a gomba.

 img-28b706841d232b0c227c15c3ab6890dd-v

 A fertőzés útja.

Hol található az aspergillus?

Mindenütt a világon előfordul, mindenféle környezetben, de főképp elhalt szerves anyagokon. Néhány helyen magasabb a koncentrációja, így pl. szobanövények földjében, állott élelmiszereken, vagy nedves falakon. Légkondicionáló és szellőztető készülékek terjeszthetik a szobákon belül, a szabadban pedig építkezések, épület felújítások pora, vidéken pedig  gyakori lehet ló és tehén istállókban.

Hogyan jut be a szervezetbe a gomba?

Az apró spórák (kb 3 microméter) a levegőbe kerülnek és belégzés útján jutnak el a tüdőbe. Naponta több száz spórát lélegezhetünk be. Ezek annyira parányiak, hogy még a legkisebb légutakba is eljutnak.

 

Mit okoz az aspergillus gomba?

Milyen gyakran található meg a köpetben?

Cisztás fibrózisban igen gyakran mutatható ki az aspergillus a köpetben, de ez erősen függ bizonyos régióktól és ambulanciáktól is. Az irodalomban 2-50 % ig találták az előfordulást.

Milyen betegséget okoz?

Annak ellenére, hogy elég gyakran mutatható ki a köpetben, a legtöbben azonban nem lesznek betegek. Ezért különösebb tünetek nélkül semmiféle kezelésnek nincs indoka.

A fertőzöttségnek egy bizonyos formája azonban mindenképpen kezelésre szorul és ez az allergiás broncho-pulmonális aspergillosis (ABPA). Ennél az elváltozásnál a gomba egy pulmonális túlérzékenységet idéz elő, melynek tünetei erősen hasonlítanak az asthma tüneteihez: nehézlégzés, több váladék, nedves és sípoló hallgatózási lelet, erős  köhögés, barnás elszíneződésű köpet.

Ez a formája az aspergillosisnak inkább nagyobb gyermekeknél ill. fiatal felnőtteknél fordul elő, akik egyébként is allergiára hajlamosak és a tüdő elváltozásuk előrehaladottabb.

 

Diagnózis

Az apergillus jelenlétét köpet tenyésztés mutatja ki.

img-acbc23b858a56dab2ae9050600b6ed10-v

Az ABPA bizonyítása viszont már nem olyan egyszerű vér és bőr-teszt elvégzése igazolhatja. A vérben az immunglobulin E jelentősen emelkedett szintje támasztja alá a diagnózist.

 

Kezelés

Mint fentebb említettük, pusztán a köpetben kimutatott aspergillus esetén kezelésre nincs szükség.

Az ABPA kezelése viszont fontos: a túlérzékenység csökkentésére szteroid adása az első. A gomba kiölésére gomba elleni szerek, elsősorban Itraconazol adandó.

A kezelés a kombinált gyógyszerekkel általában sikeres,  néhány hét alatt már  csökkenteni lehet a szteroid adagot, de a gomba elleni szert esetleg több hónapon át szükséges alkalmazni. A beteg gyakoribb ellenőrzése javasolt.

Megelőzés lehetősége

Miután az aspergillus elterjedtsége igen nagy, kivédeni a vele való találkozást alig lehet, de bizonyos körültekintéssel a fentebb említett környezetet kerülni érdemes.

Aspergillus elleni oltás még nincs.

Tags

top