Gyakorlati tanácsok- Orrmelléküreg gyulladás és orrpolipózis

Krónikus orrmelléküreg gyulladás és orrpolipózis cisztás fibrózisban

Összefoglalás a legfontosabb tudnivalókról.

Mely tünetek  hívhatják fel a figyelmet erre a kórképre?

  • nehezített orrlégzés
  • állandó előre- és hátracsorgó orrváladékozás
  • arc fájdalom, nyomás érzékenység
  • csökkent szaglás képesség
  • nagyobb polipoknál orrlégzés teljes megszűnése
  • orrgyök kiszélesedése
  • fejfájás
  • alvászavar

Ilyen tünetek esetén orr-fül-gégészeti vizsgálat ajánlott. Az orrjáratokba való betekintéssel és kiegészítő rtg. ill. CT vizsgálattal pontos diagnózis állítható fel.

Az orr-melléküregek elváltozásának előfordulása

Bár a cf. klinikai tünetei számos variációt mutathatnak, az orr-melléküreg elváltozások az esetek 90-100%-ban megjelennek. Van akinél alig észlelhetők a panaszok, van ahol már az orrjáratban is láthatóvá válnak a polipok. Korábban úgy tűnt, hogy csak későbbi életkorban alakulnak ki a tünetek, de ma már sok esetben 2-3 éves kortól is szükségessé válik a beavatkozás.

Az orr-melléküreg elváltozás kóroktana

Ok: a génhiba okozta nyálka elváltozás. A tapadós váladék miatt megduzzadt nyálka mirigyek, a nyálkahártya tisztító funkcióját végző kis “ciliák” csökkent működése, vagy teljes pusztulása, a másodlagos lokális fertőzések, baktériumok (pseudomonas) okozta gyulladás mind hozzájárul a kóros következmények kialakulásához.

Érdekes módon, bár a leggyakoribb az orrpolipózis a deltaF508-as homozygótáknál, vagy egyéb “súlyosabb” genetikai mutációknál, jelenléte az általános állapottal nem függ össze.  Sőt gyakran igen jó légzésfunkció és jó tápláltsági állapot esetén észlelünk komoly tünetekkel járó orr-melléküreg problémákat. Talán éppen ezért fordul elő az is, hogy orr-fül-gégészek irányítják hozzánk cf gyanújával az orrpoliban szenvedőket, mert a jó állapot miatt csak a polipózis hívja fel a figyelmet a cf lehetőségére.

Hogyan befolyásolhatja az orr-melléküreg elváltozás a tüdő állapotát?

Az érintett melléküregekben kolonizálódott baktériumok könnyen lejutnak a légutakba, különösen az orrból a garat felé csorgó váladék révén. Ez fokozhatja a tüdőben zajló gyulladásos folyamatokat. Egy másik ok is lehet a tüdő fokozottabb veszélyeztetésére, mégpedig az, hogy a  beduzzadt, vagy elzáródott orrjárat miatt a beteg szájon át veszi a levegőt és így elmarad a levegő szűrése, párásítása, felmelegítése, mely újabb károsító tényező lehet.

A diagnózis.

A legfontosabb az, hogy tudni kell róla és gondolni kell rá a betegnek is és a vizsgáló orvosnak is. Nagyon gyakori ugyanis, hogy hosszú ideig maguk a paciensek, főleg a kisgyermekek nem panaszkodnak tünetekre. Az elváltozás általában lassan, szinte észrevétlenül fejlődik ki, így inkább csak akkor veszi észre a szülő is gyermekénél, amikor egyre gyakrabban azt látja, hogy nyitott szájjal légzik, vagy orrhangúvá válik a beszéde. Az orrból a garat felé való váladék csorgás – különösen alvás közben- szintén észrevehetetlen.

Nagyobb gyermekek, vagy a fiatal felnőttek természetesen már maguk is észlelik a kedvezőtlen tüneteket – ezeket fontos jelezni a vizsgáló orvosnak a klinikai ellenőrzéseken.

A fizikális vizsgálat mellett a diagnózishoz a legfontosabb a képalkotó vizsgálat (CT, MRI) elvégzése, mely a beavatkozások eldöntéséhez elengedhetetlen. Ezen a lagapróbb részletekig látni lehet a melléküregek állapotát, kitöltöttségét, az elzáródások helyét és mértékét.

 

Kezelés

A tünetek és a baktérium tenyésztés alapján dönthető el a kezelés. A leggyakoribb kórokozók: a staphylococcus, pseudomonas, haemophylus influenzae, burkholderia cepacea. Ezek jelenléte, mint korábban már említésre került, befolyásolhatják a tüdő fertőzöttségét. A szisztémás antibiotikum kezelés az első lépés a kórokozók kiirtására vagy virulenciájuk csökkentésére.

A kezelés lehet konzervativ – általában nem végleges javulással – vagy sebészi beavatkozás.

 

A helyi antibiotikus kezelés előnyéről nincsenek széleskörű tapasztalatok, de meg lehet kisérelni az antibiotikus inhaláció során, az orron át történő.levegővétellel.

Orrmosás igen gyakran ajánlott kezelés cf-ben. Az orrjáratok tisztítása mindenképpen előnyös a váladék oldására és könnyebb kiürítésére. Általában a 3%-os só oldat az elterjedt, de erőteljesebb hatás váltható ki a 7 %-os oldattal. Ezzel nem biztos, hogy megelőzhető az orrpolypok kialakulása, de csökkentheti a helyi gyulladást és a baktériumok számát is. Erre speciális eszköz is rendelkezésre áll: a „Sinus rinse”, mely gyógyászati segédeszköz üzletekben, de gyógyszertárakban is beszerezhető. Használata egyszerű, kicsi gyermekkortól kezdve alkalmazható

orrmoso

Ezen kívül az ismert  Pari inhalátorok mellett  kapható egy un. pulzáló inhalátor is, melyet kifejezetten a melléküregek kezelésére fejlesztettek ki.

 

pariboy-sx pariorrmoso

A készülék 6 éves életkortól ajánlott oldószerek és antibiotikus inhaláció céljából. Ritmikus pulzálással erőteljesebben juttatja be az inhalált szert a melléküregekbe. Akár megelőzésre, akár műtét utáni kezelésre kiválóan alkalmas.

Gyulladás gátlók (ér összehúzó gyógyszer) csak rövid időtartamig használandók, mert egy idő után ellentétes lesz a hatás.  Szteroid spray-k átmenetileg szintén csökkenthetik a nyálkahártya gyulladást, de tartós jó hatása egyáltalában nem bizonyított. A Pulmozym orron keresztüli inhalálása  szintén jó hatású lehet, különösen a FESS műtét utáni exacerbáció kivédésére.

Invazív, vagyis sebészi beavatkozás.

Legjobb eredmény a sebészi beavatkozástól várható. Ez az u.m. FESS műtét (Functional Endoscopic Sinus Surgery) vagyis endoscopos orrmelléküreg műtét. A műtét során a sebész egy kis kamerával ellátott endoscopot vezet be az orrjáraton keresztül, mellyel végig vizsgálja az orr melléküregeket és megfelelő műszerek segítségével eltávolítja a polypokat, megtágítja a melléküregek és az orrjárat közötti nyílást és megtisztítja az üregek belfelületét is. A műtét altatásban történik. A műtét egyetlen kellemetlen következménye az orrjárat tamponálása után annak eltávolítása. Viszont nagy előnye, hogy felszabadul az orrjárat  a légzés számára és kevesebb lesz a fertőzött, pangó váladék.

Sajnos a műtét nem garantálja hogy a későbbiekben  újabb polypok nem alakulhatnak ki, ennek valószínűségét azonban a helyi kezelésekkel csökkenteni lehet.

Transzplantáció előtt kötelezően el kell végeztetni az orrmellék üregek vizsgálatát és szükség esetén a FESS műtétet a bakteriális gócok eliminálása érdekében.

Dr Holics Klára

 

Tags

top