Ibuprofen a cf tüdőelváltozás kezelésében

Már korábban is tudott volt, hogy az Ibuprofen  hasznos lehet  cf-ben a tüdőben zajló  gyulladásos folyamatok csökkentésében. Az eredmény azonban meglehetősen adagolás függő volt, a kisebb dózis hatástalan volt, a nagyobb viszont mellékhatásokkal járt. Ezért azután adása nem is szerepelt a feltétlenül ajánlott gyógyszerek között.

Az utóbbi időben azonban klinikai kísérletekkel arra a megfigyelésre jutottak, hogy felnőtteknél nagy adag Ibuprofen  /50-100 microgram/ ml a vérben/ csökkentette a tüdőfunkció romlását. Hasonló eredményt figyeltek meg gyermekeknél is.

Eddig csak a gyulladás csökkentő hatását vizsgálták, de néhány klinikai tanulmányban az is kiderült, hogy magukra a kórokozókra, elsősorban a pseudomonasra és a Burkoldériára is pusztító hatással van.

Kutatók a megfigyeléseiket egy szaklapban közölték le: „Az Ibuprofen gram negativ kórokozók elleni aktivitása cf-ben” /Antimicrobial Activity of Ibuprofen against CF-Associated Gram-Negative Pathogens/ Ebben megerősítést nyert. hogy nagy adag Ibuprofen 12 órán át csökkenti a baktériumok számát, további adaggal ez 18 órára terjeszthatő ki. Azt is megfigyelték, hogy a gyógyszer a pseudo biofilmképzését is akadályozza.

Megerősítendő tapasztalataikat állat kísérleteket is végeztek. Egereket pseudomonassal fertőzték megés azt tapasztalták, hogy szájon keresztül adott Ibuprofennel szignifikánsan csökkent a baktérium szám az egerek tüdejében és a lépében. Jelentősen emelte a gyógyszer az egerek túlélését, szemben  a kezeletlen egerekkel.

Az emberek számára azonban az  Ibuprofen nagyobb dózisa mellékhatások kialakulásához vezethet, károsíthatja a vesét és bél vérzéseket okozhat. Ezért igen előnyös lenne az Ibuprofennek aerosol formában  való előállítása.

A vizsgálatot végzők ezért polimerizált ibuprofent kapszulába zártak inhalációs célra, mely készítmény laboratóriumi körülmények között igen jó eredményt mutatott. Ezért a kutatók úgy vélik, hogy ezzel a formával elérhető, hogy az Ibuprofen helyileg nagy dózisban kifejthesse jótékony hatását, anélkül, hogy a szerveket károsítaná a szisztémás toxikus hatásával.

Így az erős gyulladás csökkentő hatását kihasználva, a jövőben széles körben ajánlható lenne a cf kiegészítő kezelésében.

dr Holics Klára

Tags

top