A transzplantáció kérdése cisztás fibrózisban

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb vívmánya volt a tüdő- és a májtranszplantáció lehetőségének megteremtése. Amikor a tüdőben és a májban zajló kóros folyamatok annyira előrehaladottá válnak, hogy ezek a szervek már nem tudják feladatukat teljesíteni, még maradt egy lehetőség az élet meghosszabbítására: a tüdő és a máj transzplantációja.

Nem könnyű eldönteni, hogy mikor kerüljön sor erre a beavatkozásra. Nagyon fontos, hogy ne legyen se túl korán, se túl későn. A tapasztalatok alapján az a javaslat, hogy akkor kell felvetni a transzplantáció lehetőségét, amikor az élettartam előreláthatóan másfél-két évnél nem tarthat tovább. Az előzetes vizsgálatok maguk is hosszabb időt vesznek igénybe s a műtéti várólistán való lét időtartama is kiszámíthatatlan.

A transzplantációra testileg és lelkileg is fel kell készülni, és fontos, hogy a családi háttér is biztonságot adó legyen.

Mindent, amit a transzplantációval kapcsolatban tudni kell egy részletes tájékoztató tartalmaz, amit a beteg a felkészülés előtt kézbe kap.

Zárszó

A teljes könyv letölthető: CF-konyv

top