Zárszó

E tájékoztató könyvecske összeállításának célja az volt, hogy a cisztás fibrózis legfontosabb alap elváltozásai és az abból eredő szövődmények érthetővé váljanak mind a beteg, mind a szülő számára, és ezzel magyarázatot nyerjenek a betegség kiváltotta kóros jelenségek.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a veleszületett anyagcserezavarok között alig akad még egy olyan megbetegedés, amely ilyen sokrétű, ennyi energiát, türelmet és a kezelésben való alapos hozzáértést igényelne magától a betegtől és a hozzátartozóktól, mint a cisztás fibrózis. Hisszük, hogy az ismeretek elsajátításával hatékonyabban tudnak hozzájárulni az élettartam megnöveléséhez és az életminőség javításához.

A fejlettebb technikával rendelkező országokban számos kutató ugyanezért a célért küzd és hiszik, hogy újabb és újabb gyógyszerek kifejlesztésével el lehet majd jutni egyszer a betegség végleges gyógyításához.

Ebben kell hinni és bízni nekünk is, és ezért kell megtenni mindent az élet meghosszabbításáért, mert itt is igaz az a mondás, hogy: „Aki időt nyer, életet nyer!”

A teljes könyv letölthető:CF-konyv

top