Amikor a saját házunkat tervezzük meg, sok időt töltünk az elérhető bejárati ajtók kiválasztásával, mivel ez tükrözi majd új házunk stílusát. Ha pedig megtaláltuk a számunkra megfelelő gyártmányt és beszereltük, úgy tűnik számos esetben nem vigyázunk rá elég jól, annak ellenére, hogy naponta használjuk. A bejárati ajtó teljes értékű működéséhez szükséges és elengedhetetlen karbantartást gyakran elfelejtik.

A műanyag bejárati ajtók viszonylag könnyen tisztíthatók és karbantarthatók csupán meleg vízzel és néhány finom tisztítószerrel, amelyek nem tartalmaznak súrolóport és nagy koncentrációjú alkoholt (amely feloldhatja a műanyagot vagy a furnért, és maradandó sérüléseket okozhat).

TIPP: Minden tisztítószert először az ajtóprofil egy kis felületén érdemes tesztelni.

 

Az alumínium bejárati ajtó típusok rendkívül tartósak, de mint minden más anyag, rendszeres karbantartást igényelnek.

A korróziógátló bevonatnak köszönhetően jól ellenállnak a legigényesebb időjárási és környezeti feltételeknek, ahol az ajtókat beépítik. Az alumínium ajtók tisztításának gyakorisága elsősorban az ajtók beépítési helyétől függ. Ha nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, pl. nagyobb légszennyezés, ipari légszennyezés, nedvesség stb. gyakoribb karbantartás szükséges – általában évente négyszer.

Érdemes megjegyezni, hogy a kereskedelmi bejárati ajtóknál gyakrabban kell elvégezni a megfelelő karbantartást, mint a lakóházaknál.

 

Mivel a fa természetes anyag, reagál a nedvességre, és idővel elhasználódik, ezért a megfelelő karbantartás elengedhetetlen a faajtók hosszú élettartamához. Az ilyen darabok rendszeres tisztítását és karbantartását a téli-nyári szezon előtt el kell végezni megfelelő ápolószerekkel, amelyek nem tartalmaznak koptató anyagokat és agresszív vegyi anyagokat.

A rendszeres ápolás mellett a festékrétegre is nagyobb figyelmet kell fordítani. Különösen akkor, ha a bejárati ajtó erős időjárási hatásoknak van kitéve. A festékbevonat gondozása azonnali karbantartási munkát igényel, ha a bevonat sérülését észleli.

Kategória: Ingatlan