A villanymotorok felhasználását tekintve számos hétköznapi példa ismert. Akár a háztartásokban, akár az iparban keresünk rá példákat, igen elterjedt és közkedvelt eszközről van szó.

Az ipar egyik csodájának is nevezik. Ugyanakkor nem csak a közismertebb alkalmazásuk létezik, nem csak a nagy ipari gyártásoknál vagy a hétköznapi eszközökben használatos eszköz a villanymotor. Vannak olyan megoldások is, melyek akár jövőbe mutatók is lehetnek, de legalábbis érdekesnek mondhatók.

Például 2021-ben a pápamobil gyártására is a villanymotoros kiszerelés volt az egyik terv, és mivel a pápa környezetbarát törekvéseivel ez egybecsengett, szimpatikus fogadtatásban részesült a terv. Tehát a villanymotor egy alapvetően környezetbarát megoldásnak számít, ami egyezik a 21. századi törekvésekkel. Továbbá, készült már el villanymotoros meghajtású repülőgép mintapéldány is, ami a tervek szerint még csak kilenc fő szállítására volt képes, és kisebb távolságra, ugyanakkor sokkal gazdaságosabb módon, mint a benzines repülőgépek.

Itt a gondot az jelentette, hogy a benzint lehet a szárnyban tárolni, viszont mivel a villanymotor kapacitása korlátokba ütközik, nem lehet a szárnyban tárolni. A Huawei is próbálkozik olyan hibrid autó kifejlesztésével, amely a benzinmotor mellett egy vagy két ilyen környezetbarát motort is használ. Akár egyfázisú, akár háromfázisú kiszerelést keres, a dcmotor.hu oldalán megtalálja a legoptimálisabb hajtástechnikai megoldást!

Kategória: Gépészet