Nyáron bogyók és görögdinnye, télen kelkáposzta és cékla. A gyulladáscsökkentő ételek receptje az évszakok függvényében változhat. Szíve, agya és még az ízületei is hasznot húzhatnak ezeknek a tápláló ételeknek a folyamatos étrendjéből, és a tudósok úgy vélik, hogy ennek egyik oka lehet a gyulladásra gyakorolt hatásuk.

A gyulladás a test gyógyulási mechanizmusának része – ez az oka annak, hogy a térd megdagadt és kipirosodott, amikor megsérült. De ez a gyulladásos helyreállító folyamat néha rosszul sül el, túl sokáig tart és árthat ahelyett, hogy segítene. Ha a gyulladást egy folyamatban lévő probléma okozza, az egészségügyi problémákhoz vezethet. Idővel a krónikus stresszből, elhízásból vagy autoimmun rendellenességből eredő gyulladások potenciálisan olyan állapotokat válthatnak ki, mint az ízületi gyulladás, szívbetegség vagy rák. Az agyat is károsíthatja. A kutatók összefüggést találtak az agyi gyulladás magasabb szintje és a kognitív hanyatlás és károsodás megnövekedett kockázata között. Gyulladáscsökkentő élelmiszerek rendszeres hozzáadása az étrendhez segíthet kikapcsolni ezt a folyamatot.

A kutatások nem vizsgálták kifejezetten a szezonális ételek fogyasztásának gyulladáscsökkentő előnyeit. „Általánosan elfogadott azonban, hogy ha azt eszik, ami a szezonban tart, az valószínűleg frissebb, és nyilvánvalóan más előnyökkel is jár, beleértve a környezetet is” – mondja Natalie McCormick, a Harvard Medical School orvostudományi munkatársa. A szezonális ételek fogyasztása szintén segíthet a számlán.

Ha gyulladáscsökkentő ételekről van szó, akkor az legyen a cél, hogy minél többet beépítsünk az étrendünkbe. „Most az étkezési szokásokra helyezzük a hangsúlyt, mert úgy tűnik, hogy az élelmiszerek és azok kombinációi közötti kölcsönhatások nagyobb hatást gyakorolnak, mint az egyes ételek” – mondja McCormick.

A hideg téli hónapokban gondolkodjon zölden. Sok zöld leveles zöldség jelenik meg ebben a szezonban, beleértve a kelkáposztát, a zöldfűszereket és a mángoldot. A gyökérzöldségek, például a cékla egy másik nagyszerű és szívós téli lehetőség. Nyújtsa az édesburgonyát és a fehérrépát. További kipróbálható lehetőségek a kivi, a kelbimbó, a citrom, a narancs és az ananász.

A tavaszi hónapok beköszöntével keressen spárgát, sárgabarackot, avokádót, rebarbarát, sárgarépát, gombát és zellert, valamint friss fűszernövényeket.

A nyár sokféle termék fő időszaka, és rengeteg választási lehetőség közül választhat. A bogyók nagyszerű gyulladáscsökkentő lehetőségek. Próbáljon ki különféle áfonya-, szeder- és eperfajtákat. Próbálja ki a cseresznyét, padlizsánt, cukkinit, görögdinnyét, zöldbabot, mézharmatdinnyét, okra, őszibarackot és szilvát is.

Semmi sem mondja, hogy essen, mint egy ropogós alma. De számos más gyulladáscsökkentő ételt is ki lehet próbálni, mint például a káposzta, karfiol, fokhagyma, őszi tök, paszternák, borsó, gyömbér és mindenféle saláta.

Amikor csak lehetséges, amikor gyulladáscsökkentő ételt választ, próbálja meg kevésbé egészséges étellel helyettesíteni. Például cserélje le a muffint a friss bogyós gyümölcssalátára, vagy egy tányér sült krumplit sült édesburgonyára. Ha kis változásokat hoz az étrendben, az idővel jelentős egészségügyi előnyökkel járhat.

Kategória: Étrend