Nagyon sok fizikai képesség hanyatlik a normál öregedéssel, beleértve az erőt, a gyorsaságot és az állóképességet. Az izomzattal összefüggő hanyatláson túlmenően a test mozgásainak összehangolásában is változások következnek be.

Ezek a változások együttesen azt jelentik, hogy az életkor előrehaladtával előfordulhat, hogy nem tud olyan tevékenységeket végezni, mint például futni, hogy feljusson egy buszra, sétálni a kertben, élelmiszert bevinni a házba, az egyensúlyt megőrizni csúszós felületen vagy elkapni az unokákat éppúgy, mint régen. De ezeknek a tevékenységeknek romlaniuk kell? Nézzük meg, miért fordulnak elő ezek a hanyatlások – és mit tehet az erő és a koordináció javítása érdekében.

Az izomtömeg elvesztése az izomrostok számának csökkenésével és a rostok méretének csökkenésével is összefügg. Ha a rostok túl kicsivé válnak, elhalnak. A gyorsan rángatózó izomrostok gyorsabban zsugorodnak és pusztulnak el, mint mások, ami az izomsebesség csökkenéséhez vezet. Ezenkívül az izmok helyreállítási képessége is csökken az életkorral. E változások egyik oka az izomépítő hormonok és növekedési faktorok, köztük a tesztoszteron, az ösztrogén, a dehidroepiandroszteron (ismertebb nevén DHEA), a növekedési hormon és az inzulinszerű növekedési faktor csökkenése.

A koordináció változásai kevésbé kapcsolódnak az izmokhoz, sokkal inkább az agyhoz és az idegrendszerhez. Több agyi központot is össze kell hangolni, hogy lehetővé tegye a golflabda elütésétől a kávéscsésze stabil tartásáig, miközben átmegy a szobán. Ez azt jelenti, hogy az agy huzalozása, az úgynevezett fehér anyag, amely összeköti a különböző agyi régiókat, kulcsfontosságú.

Végül a látás változásai – a kéz-szem koordináció „szem” oldala – szintén fontosak. A szembetegségek sokkal gyakoribbak az idősebb felnőtteknél, beleértve a szürkehályogot, a glaukómát és a makuladegenerációt. Ezenkívül az enyhe látászavar lehet az öregedés kognitív zavarainak első jele, beleértve a Lewy-test-kórt és az Alzheimer-kórt.

Kiderült, hogy az idősödéssel járó csökkent erő és koordináció egyik legfontosabb oka egyszerűen a fizikai aktivitás csökkenése. Társadalmunkban él egy mítosz, miszerint jó, ha fokozatosan kevesebbet sportolunk, minél idősebb leszünk. Az igazság éppen az ellenkezője! Az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válik a rendszeres testmozgás – talán még az edzéssel töltött idő növelése is, hogy kompenzálják a test hormonális változásait és más olyan tényezőket, amelyeket nem tudsz befolyásolni. A jó hír az, hogy az erőt és a koordinációt javító gyakorlatokon való részvétel bármilyen életkorú embernek segíthet. Továbbá a megfelelő étrend kialakítása és a jó alvás is hozzájárul az egészség és az erő megőrzéséhez.

Kategória: Egészség