Amikor a középiskolában a junior egyetemi kosárlabdacsapatban voltam, nem lepődtem meg, amikor viszkető, hámló lábgombám támadt. Végül is „sportoló” voltam, ezért azt feltételeztem, hogy ez az elhivatottság és a kemény munka jele.

Megdöbbentem, amikor anyám elmondta az igazat: ez a rossz lábhigiéniának volt köszönhető, nem a kiváló készségemnek. Gyorsan menjünk előre majdnem négy évtizedet, és sokkal szorgalmasabb vagyok a bőrápolásban. Ennek ellenére időnként bizonyos bőrproblémák gyötörnek, mint sok férfit. Íme két gyakori probléma és megoldás.

 

Száraz bőr

 

A száraz bőr tünetei közé tartoznak a hámló foltok (pírral vagy anélkül), viszketés és általános szárazság. Egész évben száraz bőrt kaphat – a nyári nagy melegtől a téli csípős hidegig. A napsugárzás károsítja a bőrt, vékonyabbá teszi, és kevésbé valószínű, hogy idővel megtartja a nedvességet. Ezenkívül az öregedő bőr kevesebb természetes olajat termel, amely megőrzi a bőr kenését.

 

Kezelés. Az első védelmi vonal egy hidratáló, amely vízzel és lipidekkel (zsírokkal) puhítja és kisimítja a bőrt. Egyes hidratáló krémek vonzzák a vizet a bőrhöz és lezárják azt. Mások megakadályozzák a nedvességvesztést azáltal, hogy vastag, át nem eresztő réteggel vonják be a bőrt.

 

 

Lábgomba

 

A lábgombásodást a dermatofiták, a bőr felszínén található gombák egy csoportja okozzák. Az árulkodó jelek közé tartozik az intenzív viszketés; repedezett, hólyagos vagy hámló bőrterületek, különösen a lábujjak között; valamint bőrpír és hámlás a talpon. A dermatofiták meleg, nedves környezetben fejlődnek, például medencékben, zuhanyzókban és öltözőkben, ahol az emberek mezítláb járnak. Az izzadt zoknik és cipők meleg, nedves környezete növekedésre ösztönzi őket.

 

Kezelés. Először próbáljon ki egy vény nélkül kapható gombaellenes kenőcsöt, krémet vagy port, például klotrimazolt (Lotrimin AF, Mycelex, generikus), terbinafint (Lamisil AT, Silka,) vagy mikonazolt (Lotrimin AF spray, Micatin). Hetekbe telhet, amíg a fertőzés javul, és gyakoriak a kiújulások. Ha a tünetek több hét után sem enyhülnek, forduljon orvoshoz, aki gombaellenes tablettákat írhat fel.

Kategória: Egészség