A munkaerő-közvetítés kiszervezett munkaerő keresést, toborzást jelent: az állást ajánló és az állást kereső között harmadik félként segítik, hogy a kereslet-kínálat találkozzon. Miért érdemes ezt a szolgáltatást kérni vállalatként, illetve miért éri meg munkavállalóként felvenni a kapcsolatot egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó céggel?

A munkaadók számára minden óra és kiadás számít. A munkaerő-toborzás sok esetben rengeteg pénzzel és idővel jár, éppen ezért szokták kérni a munkaerő-közvetítés szolgáltatását, hogy egy egyszeri kiadás során úgy tudjanak új munkatársat felvenni, hogy ne kelljen keresztül menniük a kereséssel, interjúztatással járó bonyolult procedúrán.

A szolgáltatást nyújtó cégek vállalják, hogy a vállalat igényeinek megfelelő munkavállaló-jelöltek keresik meg, elvégzik a szükséges előkészületeket, papírmunkákat, álláshirdetési kampányt. A munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégek kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkeznek, ezért hamarabb megtalálják a kereslet-kínálat találkozását. Ezt a szolgáltatás általában diákmunka, szellemi és fizikai munka közvetítésére szokták alkalmazni.

Munkavállalóként, pláne fiatalként, azért érdemes felvenni a kapcsolatot egy közvetítő céggel, mert az adatbázisba való bekerülés után a munkakeresés egyfajta passzív cselekvéssé is válik: amikor találnak a jelentkező számára megfelelő munkát, akkor felveszik vele a kapcsolatot. Emellett a munkaerő-közvetítés során a legtöbb cég tanácsot is nyújt: hogy érdemes összeállítani az önéletrajzot, az interjúztatások során mire figyeljen a jelentkező és hogy szerintük milyen munka illene leginkább a keresőhöz.